11 Eylül 2012 Salı

Füzyon (Çekirdek Kaynasması)

"Hafif atom çekirdeklerinin birleşerek daha ağır atom çekirdeklerini oluşturmasına füzyon denir.

Döteryum ve trityum atomları reaksiyona girerek daha ağır olan helyum atomunu ve nötronu oluştururlar. Bu oluşum sırasında fisyon reaksiyonundaki gibi reaksiyona giren kütle reaksiyondan çıkan kütle miktarından fazladır. Kütlenin miktarındaki azalış kadar enerji reaksiyon sonucu açığa çıkar.

Bu enerji, fisyon reaksiyonundan açığa çıkan enerjiden çok daha fazladır ve büyük bir yıkıcı etki söz konusudur.

Hidrojen bombası ve güneşin etrafına yaydığı enerji füzyon reaksiyonlarının bir sonucudur.

Atomların reaksiyona girebilmesi için çok yüksek miktarda aktivasyon enerjisine ihtiyaç vardır. Hidrojen bombasında aktivasyon enerjisi küçük atom bombasının patlatılmasıyla elde edilir. Hidrojen bombasının patlaması sonucunda oluşan radyasyonun sebebi bu atom bombasıdır. Eğer gerekli ısı, kimyasal reaksiyonlar ile elde edilebilirse hidrojen bombasının radyoaktif bir etkisi olamaz.Bu konu ile ilgili çalışmalar sürmektedir."

Okyanus

7 Eylül 2012 Cuma

Fisyon (Çekirdek Parçalanması)


      Yazdığım yazı fisyon yani çekirdek parçalanması hakkındadır. Umarım yazımı beğenirsiniz.
 
    Ağır ve kararsız atom çekirdeklerinin nötronlarla bombardıman edilerek parçalanmasına fisyon denir. Çekirdek bölünerek daha hafif ve kararlı olan iki farklı element çekirdeğine dönüşür. Fisyon reaksiyonları sonucunda açığa fisyon ürünleri, yüksek miktarda enerji, 2 ya da 3 tane de nötrondur. Reaksiyona giren kütlelerin toplamı çıkan çıkan kütlelerden fazla olur. Bir miktar kütle reaksiyon sırasında yok olarak yüksek miktarda enerjiye dönüşür. Bu enerji gama ışıması, ısı ve parçacıkların kinetik enerjisi olarak açığa çıkar.

    Fisyon reaksiyonlarında genellikle ağır bir element olan uranyum 235 kullanılır. Bir uranyum atomunu parçalanması sonucunda ortaya çıkan 2 ya da 3 nötronun da başka uranyum çekirdeklerine çarpmaları sağlanarak zincirleme reaksiyon sağlanır. Böylelikle çok kısa bir zamanda çok yüksek miktarda enerji elde edilir.

Atom bombasında ve nükleer reaktörlerde zincirleme reaksiyonları gerçekleştirerek enerji elde edilir. Atom bombasındaki korkunç yıkımın nedeni, zincirleme reaksiyonların bir anda kontrolsüz olarak gerçekleşmesi ile çok yüksek miktarda enerji açığa çıkmasıdır. Nükleer reaktörlerde ise zincirleme fisyon reaksiyonları kontrollü olarak gerçekleştirilir. Bu sayede elde edilen enerji ile elektrik elde edilir.