21 Ekim 2012 Pazar

Orumcekler (İndirme Linki)

Evet, dün yayınladığım slaytı aşağıda vermiş olduğum olduğum linkten bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Umarım hazırlamış olduğum sunum size yararlı olur. Not: Slayt şifresizdir...

Orümcekler slaytını indirmek için buraya tıklayın.

15 Ekim 2012 Pazartesi

X İsinlari

X Işınları Alman fizikçi Röntgen tarafından 1895 yılında bulunmuştur. Bu buluş biraz da tesadüfe dayalıdır. Röntgen, havası boşaltılmış bir cam tüpten yüksek elektrik akımı geçirirken tüpün yanındaki bir floresan ekranın yeşilimsi renkte parıldadığını gözlemiştir. Röntgen buna, X Işınları adını vermiştir. X Işınları yüksek gerilimli katot-ışın tüplerinde üretilebilir.
Ayrıca X Işınları ışık hızıyla hareket eder ve bir çok maddeden geçebilir.

13 Ekim 2012 Cumartesi

Tuplu Televizyonlar Nasil Calisir?

Tüplü televizyonların tamamı CRT(Cathode Ray Tube: Katot Işınlı Tüp) olarak adlandırılan bir teknolojiye sahiptir. CRT ekranların yüzeyi yüzlerce küçük noktadan oluşmuştur. Bunlara piksel adı verilir.
Bu ekranlarda görüntü oluşumunu yüzlerce ampülün bir araya getirilmesi şeklinde tarif edebiliriz. Piksellerin belirli bir düzende yanması görüntü oluşumunun kaynağıdır. CRT ekranlar koni şeklindedir. Koninin dar ve sivri ucunda elektron tabancısı bulunur. Koninin genişleyen ağzı dikdörtgen şeklini alır ve bu kısım fosfor tabakasıyla kaplıdır. Anot ve katot olarak adlandırılan terimler elektronikte artı ve eksi kutupları ifade eder. Bir pili örnek alacak olursak; artı uç anot, eksi uç katot olur. CRT ekranlarda katot, elektron tabancası içerisinde ısınmış bir filaman şeklinde yer alır.

Tüpün içinde hava bulunmaz. Katot filamanının ısınmasıyla elektronlar tüp içerisinde serbest olarak hareket edebilecek durumdadırlar ve elektronlar ekrana doğru bir ışın demeti halinde fırlatılır. Ekran yüzeyindeki fosfor tabakasına çarpan elektronlar parlayarak pikselleri aydınlatır. Böylece ekranın her noktası için renk oluşturulur.

Işın demetleri elektron tabancısından üç ana renkte yayılır. Bunlar mavi, kırmızı ve yeşil renklerdir. Işın demeti ekrandaki fosfor tabakasına yollanırken delikli bir gölge maskesinden geçerler. Bu maske, ışının sadece kendi rengine ait olması istenilen yerlere çarpmasını sağlar. Ekrandaki her piksel üç alt piksele ayrılmıştır ve gölge maskesinden süzülerek çok hassas bir ayarlamayla geçen elektron demeti alt pikseleri ayrı ayrı aydınlatır. Bu durum sonucunda ana piksel, alt piksellerin birleşmesiyle oluşan rengi yansıtır ve televizyon akranında o renk gözükür. Bu olay çok yüksek hızda olup saniyede binlerce kez yapıldığından, alınan TV sinyali ekranda gerçek zamanlı olarak görüntü oluşumunu sağlar.